Szokások

Mi a szokás?

Sokan különféle nemkívánatos szokásokat csinálnak, amelyeket szeretnének abbahagyni, de rájönnek, hogy nem tudnak. Vannak, akik ezt észrevétlenül teszik, míg mások úgy érzik, hogy a késztetés számunkra kontrollálhatatlan. Ezek a szokások súlyosbodhatnak bizonyos kiváltó okok idején: stressz, bizonytalanság, fáradtság, éhség, unalom vagy valamiben való korlátozás esetében.

Mivel a szokások végrehajtásához nem szükséges figyelem, gyakran anélkül teszik ezeket a tevékenységeket, hogy az tudatosulna.

Ezért nehéz pusztán akaraterővel leküzdeni ezeket a szokásokat. Tapasztalataim szerint a nemkívánatos szokások néha egy másik probléma tünetei is lehetnek.  

Hogyan segítek?

Alkalmazott módszerekkel a nemkívánatos szokás kiváltó okait önnel feltárjuk, amelyek ezt a viselkedést okozzák és segítek kidolgozni új, kívánatos viselkedést, ezzel behelyettesítve a korábbi rossz szokásokat.

Ha az emberek túllépnek valamin, ami már régóta zavarja őket, magabiztosabbnak érzik magukat, és nagyobb erőt kapnak ahhoz, hogy változást hozzanak létre életük más területein is.

Néhány gyakori szokás:

 • hajhúzás,

 • hajtépegetés,

 • körömrágás,

 • bőrszedés,

 • ajkak belsejét harapni,

 • szempillahúzás,

 • nassolás,

 • gyűjtögetés,

 • dohányzás,

 • alkoholfogyasztás,

 • kényszeres késztetések valamire stb.

Pirulás vagy dadogás 

Bárki, aki elpirul vagy dadog, tisztában van vele, hogy ez egy öntudatlan viselkedés - valami, amit nem tudunk kontrollálni, és úgy tűnik, hogy csak megtörténik.

Általában amikor ez megtörténik, el ítélhetjük vagy kínosan érezhetjük magunkat.

Idővel negatív asszociációk (képzettársítás) épülhetnek fel, így elkezdünk rettegni vagy elkerülni azokat a helyzeteket, amelyekben elpirulunk vagy dadogunk, ami újra-újra előfordul.

Hogyan segítek?

Alkalmazott módszerekkel segítek önnek eljutni ennek a tudattalan viselkedésnek a gyökeréhez (ami mindenkinél más), annak érdekében, hogy a korábbi viselkedést elengedje. Megtanítom arra, hogy adott helyzetekben nyugodtabb, kontrolláltabb legyen és felszabadultabban érezze magát.

Fogszorítás, fogcsikorgatás (bruxizmus)

Aki a fogak összeszorításától vagy csikorgatásától szenved, rájön, hogy ez öntudatlan viselkedés – gyakran csak utólag veszi észre, hogy ezt teszi, amikor az állkapcsa fáj, vagy amíg a fogorvos rá nem mutat a fogak felszíni sérülésére.

A legtöbb stresszt az állkapocs ízületbe tesszük, ami eredményezi a fogak szorítását, csikorgatását.

Hogyan segítek?

Alkalmazott módszerekkel segítek önnek eljutni ennek a tudattalan viselkedésnek, a kiváltó okához (ami mindenkinél más), annak érdekében, hogy a korábbi viselkedést elengedje. Megtanítom arra, hogy adott helyzetekben nyugodtabb, kontrolláltabb legyen és felszabadultabban érezze magát.

Körömrágás és hajhúzás (trichotillamánia)

A körömrágás és a hajhúzás kellemes érzés lehet az agyban felszabaduló dopamin miatt. A megszokás öntudatlan módja lehet a nehezen feldolgozható érzések elől való menekülésnek. A kényelem és a kikapcsolódás „komfort’” érzését is létrehozhatja. Utána azonban a személy bűntudatot, szégyent, csalódottságot vagy bosszúságot érezhet, és ez messze felülmúlja a korábbi pozitív érzését. Mire segítséget kérnek, a szokás erősen rögzülhet, és a probléma nehezen megoldhatónak tűnik.

Az emberek néha megpróbálják elrejteni vagy leplezni szokásaikat és/vagy a fizikai következményeket (például hajhullás vagy fájó bőr) szégyenérzetük miatt.

Hogyan segítek?

Alkalmazott módszerekkel segítek önnek eljutni ennek a tudattalan viselkedésnek a gyökeréhez (ami mindenkinél más), annak érdekében, hogy megértse, miért teszi ezt a viselkedést. Megtanítom arra, hogy pozitívabb szokásokat fogadjon el, így könnyebben elengedi a nem kívánt viselkedést és az ahhoz kapcsolódó, gondolkodási mintákat. Segítek abban, hogy az adott helyzetekben képessé váljon kezelni a szorongást, a stresszt és ezáltal felszabadultabban érezze magát.

Érdeklődne további esetekről, amelyekben segíteni tudok?

Kérdése van a kezelésekkel kapcsolatosan vagy szeretne időpontot foglalni?

Keressen bizalommal!

Érdeklődne a módszerekről, amelyekkel foglalkozom?