Stresszkezelés

Mi a stressz?

A stressz széles körben jelen van a társadalmunkban(gyerekeknél, felnőtteknél), és egyre inkább kollektív sorssá válik. A lakosság tudatában már nem csak divatszó.    A mindennapi élet stressze negatív hatással lehet ránk, a kapcsolatainkra, családi légkörünkre egyaránt. Kockázatot jelent egészségünkre, társadalmi alkalmazkodásunkra, teljesítményünkre vonatkozóan is.

A belső konfliktusok, feszültségek gyakran a kívülről érkező stressz hatások miatt keletkeznek.

Ekkor szoktak megjelenni a stresszel kapcsolatos testi-lelki tünetek, mint a szorongás, álmatlanság, kifáradás vagy pont az ellenkezője, túlpörgés, feszültség. A régóta fennálló stressz hatások miatt előbb-utóbb teljesen kimerülünk, ingerlékenyebbé, mogorvábbá, agresszívabbá, vagy épp visszahúzódóvá és békére vágyódóvá válunk. Mivel a szervezetünk jóval korábban felhasználta az energiatartalékait, ezért képtelenség, a végtelenségig készenléti állapotban lennünk.
 
A negatív stressz („distressz”) mellett megkülönböztethető a pozitív, aktiváló stressz („eustressz”). Ez utóbbi központi szerepet játszik az optimális teljesítményben. A stressz lehet túlterheltség vagy már, a túlterheltség eredménye. Ma már ismert, hogy a stressz teljes hiánya (pl. hajtóerő hiánya, letargia, apátia) éppolyan kedvezőtlen, mint a túl magas szint, ami teljesítmény-kontextusban a kiégés állapotához (burnout-szindróma) vezethet. A legjobb teljesítmény, mérsékelt szintű stressz mellett érhető el.
 
Célszerű meg tanulnunk jobban kezelni az aktuális helyzeteket, hogy képessé váljunk megküzdeni a mindennapi stresszel. Ezáltal önbizalmunk erősödik, tudatossá válunk, javul a helyzetfelismerésünk és a problémákat már könnyebben megoldjuk.

Hogyan segítek?

Hatékony stressz oldó módszerekkel segítek önnek, az egészséges és eredményes technikák kidolgozásában, hogy képes legyen alkalmazkodni az új szituációkhoz és hatékonyan tudja kezelni a stresszt, az életének bármely területén és helyzetében.

Érdeklődne további esetekről, amelyekben segíteni tudok?

Kérdése van a kezelésekkel kapcsolatosan vagy szeretne időpontot foglalni?

Keressen bizalommal

Érdeklődne a módszerekről, amelyekkel foglalkozom?